Самообучение HTML училище

Кратко ръководство по HTML за начинаещи


Автор: Joe Barta » Превод: Ан.Начев » Последна редакция: LeoS

Въведение » (21439 посещения)

Този самоучител е предназначен за всеки Интернет ентусиаст, който иска да направи WEB страницата си достъпна за милионите посетители в Мрежата. Уговорката още в началото е, че материалът покрива основите на HTML и е предназначен за обучение на абсолютно начинаещи. Ако имате опит с правенето на страници, самоучителят ще ви се стори прекалено елементарен, но нали все пак не е за употреба от изпечени WEB майстори.

Ако сте се поразкарали нагоре надолу из Интернета и може да правите разлика между WEB страница и електронна поща, значи сте завършили фазата на "детската градина" в обучението си по Интернет. Имате интерес към изграждането на структурата на самата WEB страница и искате да се научите как става това? E, значи е време да постъпите в "първи клас".

Ще сте радостни да научите, че създаването на WEB страница е нещо много просто. Идеята всъщност е, че всяка страница представлява файл. HTML файл, за да бъдем по-точни. Нарича се така, защото в повечето случаи е написан на машинния език HTML (Hyper Text Markup Language). Освен това, за да може браузерите да го разпознават като такъв, е нужно окончанието на тези файлове да завършва на .html или .htm

И така, нека да започнем. Ако имате някои от тези модни програми за създаване на WEB презентации и генериране на HTML - забравете ги за момента. Най-лошият начин за изучаване на HTML е, като използвате тези програми. (Е, има някои текстово базирани, които наистина ще ви бъдат полезни, но за тях ще поговорим най-накрая след като усвоите основните елементи.) Ще попитате кой е най-добрия начин за усвояване на HTML? Това е Notepad, разбира се. Да, точно така! Това е този прост текстов радактор, който всеки притежател на Windows има.

Ще ви е нужен безспорно и браузер с който да може да разглеждате коректно самите страници. Най-разпространените браузери, които се състезaват за надмощие с променлив успех са Chrome, FireFox, IE, Opera и др.
Ако използвате някои от тях, може да бъдете сигурни, че взимате най-доброто от Интернет.

Ако проявите още малко търпение, ви гарантирам, че се намирате на по-малко от 5 минути от създаването на първата си WEB страница! Иска ми се да ви предупредя още, че е необходимо да преминавате последователно през всички уроци, за да придобиете достатъчно умения във вашата първоначална грамотност за създаване на интернет страници.